PELE

Gepubliceerd op 30 oktober 2020 om 12:43


PELE - BRAZILIAANSE DRIBBELKONING

Pelé, een van de beste voetballers aller tijden

Pele, a world cup hero

Edson Arantes do Nascimento, beter bekend als Pelé, wordt beschouwd als een van de beste voetballers aller tijden. Hij werd geboren op 23 oktober 1940 in een arme Braziliaanse familie en moest als kind de handen uit de mouwen steken om het inkomen van de familie op te krikken.

Pelé leerde voetballen op ’straat’, hoewel je in zijn geval beter kunt spreken van een stuk kale aarde met hier en daar wat gras. Pelé speelde altijd op blote voeten, waaraan hij deels zijn grootse techniek te danken heeft. Dat ’veldje’ lag in Bauru, een stadje waar Pelé’s vader Dondinho, een profvoetballer, uitkwam voor de plaatselijke club.

Zijn bijnaam kreeg Pelé van de jongens waar hij altijd mee voetbalde toen hij klein was, ook al snapte hij niet waarom. Als elfjarige jongen werd hij, tijdens een potje straatvoetbal, ontdekt door scouts van de Braziliaanse club Santos. Zes jaar later, in 1958, hielp hij Brazilië aan zijn eerste wereldbeker. Voor miljoenen arme Brazilianen was hij een groot voorbeeld. In zijn carrière won Pelé vele grote prijzen, waaronder drie maal het WK met het Braziliaans voetbalelftal, wat waarschijnlijk niet te evenaren is. Pelé maakte in zijn hele carrière 1281 doelpunten, en had daar 1363 wedstrijden voor nodig.

Na zijn carrière zette hij zich in voor vele goede doelen en werd hij een belangrijk persoon bij de FIFA. Toch werd hij vooral bekend vanwege zijn familiale en financiële problemen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.